divendres, 22 de maig del 2015

Simples calèndules


Foto: Amazonesenpijama


Ara ja fa dos anys que vaig començar un hort-jardí a l'hotel on treballo, el Balneari Vichy Catalan. Es tracta d'una rodona de plantes aromàtiques, medicinals i ornamentals de cultiu ecològic. El 95% de les espècies cultivades és d'ús alimentari i el nostre xef David Heras en fa meravelles amb el material que li porto a la cuina: amanides, olis aromàtics, rostits, cuinats, decoració dels plats, etc. Per no parlar dels mojitos que es preparen a la terrassa d'estiu, mmm!
(Podeu veure la menta a la mitja lluna d'aquí baix).

Foto: Amazonesenpijama


Però la idea de l'hort-jardí no és només culinària, es clar. És un atractiu turístic per als clients grans i menuts que s'allotgen a l'hotel, una forma divulgativa d'acostar-los a la natura, a la vida saludable, a la importància dels cultius ecològics, etc. I també és una excusa per parlar amb els que a casa cultiven un hort, amb la gent gran que empra algunes plantes a la cuina o a la farmaciola, i amb les persones interessades pel món dels remeis naturals. 

Des de fa un temps, estem fent proves de maceracions de plantes amb propietats medicinals com la calèndula (Calendula officinalis) i el romaní (Rosmarinus officinalis) per a utilitzar en alguns massatges que s'ofereixen a la zona termal del Balneari. També macerem calèndula en oli d'oliva verge, que és la base per a fer els bàlsams labials que realitzem amb els clients que assisteixen al taller de cosmètica que oferim els divendres a la tarda. Així tot queda a casa: els alumnes poden conèixer la planta viva, veure la maceració, i elaborar un producte d'alta qualitat que s'acaben emportant a casa i que podran gaudir durant mesos. Un plus que complementa els beneficis de l'aigua Vichy i el seu record de l'estada al Balneari. (no cobro comissió, que consti!! hehe)

No cal dir que a mi m'encanta fer aquests tallers, i cuidar de l'hort-jardí encara més! No està perfecte, no tiren endavant totes les espècies que planto, ni puc regar tant com voldria, ni tenc la lletra bonica que m'encantaria que lluïs als cartellets....Però cada dia m'esforço perquè faci goig, buscant la humitat convenient de la terra, plantes més adients pel lloc, la situació idònia, llegint, preguntant, demanant consell a en Sergi Bou, el nostre assessor tècnic, a na Maria Culubret, la gran dona sàvia que em proporciona la majoria de les espècies, en Dídac que té un sisè sentit amb les plantes, na Diana Garcia, n'Aina Socies, etc.

Amb la fotografia també m'he d'esmerar més,  hehe (despatx amb il·luminació fluorescent), però m'atrevesc a publicar aquesta foto tan psicodèlica perquè no en tenc d'altra en aquest moment i vull que vegeu el que us deia. A més m'agrada com han quedat els pots, com si estassin vius! 
Aquí tenim oli d'ametlla amb calèndula en un pot i amb romaní en l'altre. 

Foto: Amazonesenpijama


L'any passat l'hort es va tocar ben poc, entre que vaig deixar la feina dos mesos abans de parir perquè no me trobava en condicions de treballar,  i després els vuit mesos que he pogut gaudir de criar na Nuara, aquest abril en reincorporar-me, m'he trobat un safari. Controlar la situació em va portar dues setmanes ben bones, i ara estic en un procés de redisseny, podríem dir. 

He decidit remoure i afegir terra a la part inferior de la rodona on justament hi havia moltes plàntules de calèndula, atapeïdes, cadascuna lluitant per aconseguir més aigua que la veïna.
(Són les que semblen enciams, uns molt juntets i altres una mica més desperdigats, més enmig. Entre el límit inferior i la rosella de califòrnia mig espatarrada que hi ha a tocar de les calèndules grans). 

Foto: Amazonesenpijama


Per això vaig fer un anunci al facebook oferint plàntules a qui en volgués. Avui mateix el jardiner m'havia de fer la tasca bruta (gràcies Albert!) i tenia només un dia per a salvar les calèndules i un altre per repartir-les. Per això em va sorprendre molt l'acollida de l'anunci: 14 persones del meu àmbit proper van respondre en menys de sis hores. 

Així que dimarts vaig posar l'anunci, a la nit em vaig dedicar a coordinar el repartiment pel dia següent. Dimecres vaig fer la tasca a l'hort i els paquets al mini-taller que m'he muntat. I en sortir de la feina ja estava repartint. Avui, dijous, hem acabat el repartiment pel poble durant el passeig matinal amb en Dídac i na Nuara. I les últimes paperines les ha recollit na Marina a l'andana del tren, a Girona, just quan s'ha aturat, he tret el braç, li he passat la bossa, i aquesta nit deu arribar l'última a la Qrambla. Tota una ginkana que m'ha tengut ben entretinguda, aquesta setmana.

Foto: Amazonesenpijama


I hi haurà algú que es deu preguntar: però val la pena tanta moguda per quatre plantes que, total, broten molt ràpidament de la llavor, i que ningú s'hauria assabentat si me les hagués carregat...?
Idò sí. A mi m'hauria sabut greu per vàries raons:

- Per molt que a mi em molestin en aquest moment, en altres circumstàncies les hauria deixat créixer.
Algunes plantes costa molt fer-les créixer. Si jo agraeixo poder-les comprar,  és a dir, que existeixin i les pugui adquirir, potser hi haurà gent que agrairà que n'hi regalin.

- Utilitzo oli de calèndula constantment a casa i en els meus tallers de cosmètica, depenc d'aquestes flors, d'aquestes plantes, les planti jo o la Maria C. al seu hort, fresques o seques. Cultivar-ne és una forma d'obtenir-ne, eliminar tantes futures flors no em fa sentir a gust. I si hi ha gent disposada a apadrinar-les, és un pla perfecte!

- Cada vegada sou més persones les que coneixeu aquesta planta i els seus beneficis (calmant, cicatritzant, antisèptica, regenerant, antiinflamatòria, suavitzant). Cada vegada sou més que apreneu a fer ungüents i en feu, a casa. Em sembla una idea genial que pogueu cultivar-la a casa, cuidar-la, gaudir de les seves flors i fer-vos els vostres olis. Això em fa serntir realment molt bé. 

I en el fons, a mi m'és ben igual que algú no entengui perquè m'he esmerat tant a no deixar perdre aquesta petita quantitat de biodiversitat. Jo sóc feliç perpetuant el cultiu de plantes ecològiques i l'ús conscient en l'àmbit casolà. 

Gràcies madrines i padrins!! M'encantarà veure les vostres calèndules en els vostres testos i jardins :)

Foto: Amazonesenpijama


|   |   |   |   |


Ahora ya hace dos años que empecé un huerto-jardín en el hotel donde trabajo, el Balneario Vichy Catalan. Se trata de un espacio circular limitado de plantas aromáticas, medicinales y ornamentales de cultivo ecológico. El 95% de las especies cultivadas es de uso alimentario y nuestro chef David Heras hace maravillas con el material que le llevo a la cocina: ensaladas, aceites aromáticos, asados, cocidos, decoración de los platos, etc. Por no hablar de los mojitos que se preparan en la terraza en verano, mmm!
(Podéis ver la menta en la media luna de la segunda foto).

Pero la idea del huerto-jardín no es sólo culinaria, claro. Es un atractivo turístico para los clientes que se alojan en el hotel, una forma divulgativa de acercarlos a la naturaleza, a la vida saludable, a la importancia de los cultivos ecológicos, etc. Y también es una excusa para hablar con los que en casa cultivan un huerto, con las personas mayores que emplean algunas plantas en la cocina o en el botiquín, y con las personas interesadas por el mundo de los remedios naturales.

Desde hace un tiempo, estamos haciendo pruebas de macerados de plantas con propiedades medicinales como la caléndula (Calendula officinalis) y el romero (Rosmarinus officinalis) para utilizar en algunos masajes que se ofrecen en la zona termal del Balneario. También maceramos caléndula en aceite de oliva virgen, que es la base para hacer los bálsamos labiales que realizamos con los clientes que asisten al taller de cosmética que ofrecemos los viernes por la tarde. Así todo queda en casa: los alumnos pueden conocer la planta viva, ver la maceración, y elaborar un producto de alta calidad que se acaban llevando a casa y que podrán disfrutar durante meses. Un plus que complementa los beneficios del agua Vichy y su recuerdo de la estancia en el Balneario. (No cobro comisión, que conste !! jeje)

Por supuesto que a mí me encanta hacer estos talleres, y cuidar del huerto-jardín aún más!
No está perfecto, no sobreviven todas las especies que planto, ni puedo regar tanto como quisiera, ni tengo la letra bonita que me encantaría que luciera en los cartelitos .... Pero cada día me esfuerzo para que esté bonito, buscando la humedad conveniente de la tierra, plantas más adecuadas para el lugar, la situación idónea, leyendo, preguntando, pidiendo consejo a Sergi Bou, nuestro asesor técnico, a Maria Culubret, la gran mujer sabia que me proporciona la mayoría de las especies, a Dídac que tiene un sexto sentido con las plantas, a Diana García, Aina Socies, etc.

Con la fotografía también me he de esmerar más, jeje (despacho con iluminación fluorescente), pero me atrevo a publicar esta foto tan psicodélica porque no tengo otra en este momento y quiero que se vea lo que decía. Además me gusta como han quedado los botes, como si estuvieran vivos!
Aquí tenemos aceite de almendra con caléndula en un bote y con romero en el otro.

El año pasado el huerto se tocó muy poco, entre que dejé el trabajo dos meses antes de parir porque no me encontraba en condiciones de trabajar, y después los ocho meses que he podido disfrutar de criar a Nuara, este abril al reincorporarme, me he encontrado un safari. Controlar la situación me llevó dos semanas bien buenas, y ahora estoy en un proceso de rediseño, podríamos decir.

He decidido remover y añadir tierra en la parte inferior de la redonda donde justamente había muchas plántulas de caléndula, apretadas, cada una luchando para conseguir más agua que la vecina.
(Son las que parecen lechugas, unas muy juntitas y otras algo más desperdigadas, más en medio. Entre el límite inferior y la amapola de california medio espatarrada que hay junto a las caléndulas grandes).

Por eso hice un anuncio en facebook ofreciendo plántulas a quien quisiera. Hoy mismo el jardinero tenía que hacer la tarea "sucia" (gracias Albert!) Y tenía sólo un día para salvar las caléndulas y otro para repartirlas. Por eso me sorprendió mucho la acogida del anuncio: 14 personas de mi ámbito cercano respondieron en menos de seis horas.

Así que el martes puse el anuncio, por la noche me dediqué a coordinar el reparto para el día siguiente. El miércoles hice la tarea en el huerto y los paquetes en el mini-taller que me he montado. Y al salir del trabajo ya estaba repartiendo. Hoy, jueves, hemos terminado el reparto por el pueblo durante el paseo matinal con Dídac y Nuara. Y las últimas papelinas las ha recogido Marina en el andén del tren, en Girona, justo cuando se ha parado, he sacado el brazo, le he pasado la bolsa, y esta noche debe llegar la última a la Qrambla. Toda una ginkana que me ha tenido muy entretenida, esta semana.

Habrá más de uno que debe preguntarse: pero vale la pena tanta movida por cuatro plantas que, total, proliferan rápidamente y que nadie se habría enterado si me las hubiera cargado ...?
Pues sí. A mí me habría sabido mal por varias razones:

- Por mucho que a mí me molesten en este momento, en otras circunstancias las habría dejado crecer.
Algunas plantas cuesta mucho hacerlas crecer. Si yo agradezco poderlas comprar, es decir, que existan y las pueda adquirir, tal vez habrá gente que agradecerá que se las regalen.

- Utilizo aceite de caléndula constantemente en casa y en mis talleres de cosmética, dependo de estas flores, de estas plantas, las plante yo o Maria C. en su huerto, frescas o secas. Cultivarla es una forma de obtenerla, eliminar tantas futuras flores no me hace sentir a gusto. Y si hay gente dispuesta a apadrinarlas, es un plan perfecto!

- Cada vez sois más personas las que conoceis esta planta y sus beneficios (calmante, cicatrizante, antiséptica, regeneradora, antiinflamatoria, suavizante). Cada vez sois más que aprendéis a hacer ungüentos y los hacéis en casa. Me parece una idea genial que puedáis cultivarla en casa, cuidarla, disfrutar de sus flores y haceros vuestros aceites. Esto me hace serntir realmente muy bien.

Y en el fondo, a mí me da igual que alguien no entienda porque me he esmerado tanto a no dejar perder esta pequeña cantidad de biodiversidad. Yo soy feliz perpetuando el cultivo de plantas ecológicas y el uso consciente en el ámbito casero.

Gracias a las madrinas y los padrinos!! Me encantará ver vuestras caléndulas en vuestras macetas y jardines :)






Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

♥ Psst psst! Gràcies per fer una ullada a Amazonesenpijama.