dimarts, 27 de novembre del 2012

21. taller de cuina a Girona


Divendres passat vaig tenir l'oportunitat de fer el meu primer taller de cuina fora del Toc de llum. El Centre per la Sostenibilitat Territorial em va convidar a impartir un taller de cuina basat en la filosofia del Km 0 i en l'alimentació ecològica. L'Anna i jo vam rebre els alumnes en una aula del Centre Cívic de Sant Narcís, a Girona. A què és xulo el mirall? 
El pasado viernes tuve la oportunidad de realizar mi primer taller fuera del Toc de llum. El Centre per la Sostenibilitat Territorial me invitó a impartir un taller de cocina basado en la filosofía del Km 0 y la alimentación ecológica. Anna y yo recibimos a los alumnos en una aula del Centro Cívico deSant Narcís, en Girona. Es chulo el espejo, a que sí?

El menú: 

Crema de castanyes
Dahl de llenties vermelles amb arròs basmati
Trufes de garrova 
Crema de castañas
Dahl de lentejas rojas con arroz basmati
Trufas de algarroba



Tot i que el Dahl sigui un plat d'origen indi vàrem aprofitar per cuinar-lo amb productes més propers, fent una introducció a l'agroecologia i a la producció i consum de proximitat, la petjada ecològica, etc. 
Aunque el Dahl sea un plato de origen indio,  lo cocinamos con productos cercanos, haciendo una introducción a la agroecología y a la producción y consumo de proximidad, a la huella ecológica, etc.


Fins i tot vam tenir temps de fer un joc relacionat amb les diferents espècies que porta el plat, creant una divertida confusió que va ser aclarida gràcies a l'olfacte i el gust dels alumnes,  que es va anar desenvolupant sorprenentment! 
Incluso tuvimos tiempo de hacer un juego con las diferentes especias que contiene el plato, creando una divertida confusión que se aclaró gracias al olfato y al sentido del gusto de los alumnos, que se fue desarrollando sorprendentemente!


Vaig aprofitar per parlar sobre les alternatives a la llet animal, de productes nous per a la majoria com ara el shiitake, la crema de civada i la farina de garrova. Són aliments que tenim al nostre abast, i en un radi de 70 km, tot i que sembli mentida, molts productors s'han posat les pil·les i estan investigant noves vies de desenvolupament, que molt sovint són recuperacions de segles enrera.
En són un clar exemple el cultiu d'aquests bolets antivirals en bales de palla, o la reintroducció de la garrova en el camp de la rebosteria en l'arc mediterrani. Està a les nostres mans considerar-los com a opció a la nostra cuina, i per la meva part és un plaer dir que me va encantar apropar aquesta pràctica a aquests nous gourmets de la cuina sana i ecològica. 
Aproveché para hablar sobre las alternativas a la leche animal, sobre productos nuevos para la mayoría de los participantes, como pueden ser el shiitake, la crema de avena y la harina de algarroba. Son alimentos que tenemos a mano, y en un radio de 70 Km., aunque parezca mentira, muchos productores se han puesto las pilas y están investigando nuevas vías de desarrollo, aunque realmente, bastantes sean recuperaciones antaño. 
Un claro ejemplo es el cultivo de estos hongos antivirales en balas de paja o la reintroducción de la algarroba en el campo de la repostería, que se extiende en el arco mediterráneo. Está en nuestras manos considerarlos como opción en nuestra cocina; y por mi parte es un placer decir que me encantó acercar ésta práctica a éstos nuevos gourmets de la cocina sana y ecológica. 


 Les bolletes de garrova de madò Caterina no tenen consol, són impressionants!! Les heu tastades?!


Només me manca donar ses gràcies al departament Escola del CST, per aquesta oportunitat i experiència tan gratificant, i als alumnes del taller, per tot el que vaig aprendre amb ells durant l'estona compartida.
I a n'Anna, amb qui tantes ganes tenia de cuinar "mano a mano" un menú vegetarià. 



3 comentaris:

  1. Como me hubiese gustado acompañaros!!! Tenemos tanta suerte de vivir en una zona de cultivo tan variada, tenemos que aprovecharlo más igual que tú! Felicidades Neus, :-)

    ResponElimina
  2. Neeeus, impressionant. Vaja fotos més guapes. Per ser el primer el primer taller, pareix que ho has fet tota la vida. I les bolles de garrova...què puc dir...espectaculars. Un post per menjar-se'l. Mua.

    ResponElimina
  3. Bonica,

    Gràcies a tu per compartir un vespre tant especial, m'ho vaig passar molt bé! I aquest any les trufes de garrofa seran part del nostre Nadal, ja tinc tots els ingredients, i demà comencem a fer proves! :-)
    Ara que ja t'has estrenat, que no pari la màquina!
    Petons!

    ResponElimina

♥ Psst psst! Gràcies per fer una ullada a Amazonesenpijama.